6 Şubat depremleri, depremin merkez üssü Kahramanmaraş başta olmak üzere 11 ili vurdu. Binlerce insanın ölümüne ve onbinlerce binanın yıkılmasına neden olan depremlerin üzerinden bir yıldan biraz fazla zaman geçti. Bu dönemde depremlerle ilgili çeşitli araştırma ve çalışmalar yapıldı.
2 BÜYÜK DEPREM HAKKINDA MAKALE
Milliyet’in haberine göre, Sismolojik Araştırma Mektupları dergisinin Mart sayısında, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023’te meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki büyük depremle ilgili bir makale yayımlandı.
Makale, Türkiye’de de araştırma yapan Amerikalı jeolog Ross Stein ve Japon profesör Shinji Toda’nın araştırmasına dayanıyor. 6 Şubat’tan bu yana bölgedeki sismik aktiviteyi izleyen uzmanlar, 1 Aralık 2023’ten itibaren bir yılda 5 veya daha büyük 1 ila 3 deprem yaşanma olasılığının en yüksek olduğu yerleri belirledi.
4 İLDE OLASILIK DAHA FAZLA
6 Şubat depreminin yaşandığı bölgede 5 ve daha fazla artçı sarsıntı olasılığının hesaplandığı çalışmaya göre bu olasılık 4 ilde daha yüksek.
Çalışmanın jeoloji uzmanı Prof. Dr. Okan Tüysüz tarafından yürütüldüğü yorumunu yaptı. Profesör. Dr Okan Tüysüz, şunları söyledi: “Deprem bölgesinde artçı sarsıntılar devam ediyor ve bunun devam edeceğini biliyoruz. “Ancak bu çalışmanın özelliği, hangi bölgede 5 ve üzeri büyüklükte artçı sarsıntı yaşanma olasılığının yüksek olduğunu ortaya koymasıdır” dedi.
Profesör. Dr. Tüysüz şunları söyledi:
“DUŞ SONRASI 6,8’E KADAR ÜRETİM İMKANI VAR”
“Malatya, Adıyaman, Türkoğlu (Kahramanmaraş), Kırıkhan (Hatay) ve Antakya’da bu ihtimalin en fazla olduğunu görüyoruz. Bu bölgede ana deprem 7,8 büyüklüğünde kaydedildiği için 7,8 büyüklüğüne kadar artçı sarsıntıların meydana gelme ihtimali var” 6.8.
Çalışmada beklenen deprem sayısı 1 ile 3 arasında hesaplanmış olup, bu rakam dünya ortalamasına göre beklenenin altındadır. Artçı sarsıntıların bir yıl daha devam edeceğinden emin olabiliriz ancak ne kadar süreceğini söyleyemeyiz. Mesela 2022 yılında Düzce’de meydana gelen 6 büyüklüğündeki deprem aslında 99 depreminin artçısıydı. Artçı sarsıntıların uzun yıllar sürdüğü durumlar da olabilir” dedi.