Fransa'da Lübnan'a yardım konulu konferans düzenlenirken İsrail'in saldırıları hız kesmiyor.

İsrail'in Lübnan'ın güneyindeki saldırısında 3 Lübnan askerinin öldürüldüğü açıklandı.

REKLAM

İsrail ile Hizbullah arasındaki savaşın diplomatik çözümü açısından hayati önem taşıyan Lübnan devlet güçlerine destek sağlamak amacıyla Perşembe günü Fransa'nın ev sahipliğinde uluslararası bir konferans düzenlendi.

Konferanstan bir gün önce İsrail'in Güney Lübnan'a düzenlediği saldırıda 3 Lübnan askerinin öldürüldüğü bildirilmişti.

Lübnan ordusu, güneydeki Yater köyünün eteklerinde yaralıları tahliye ederken Lübnanlı askerlerin öldürüldüğünü duyurdu.

Bir güvenlik kaynağı, askerlerin sabahın erken saatlerinde öldürüldüğünü söyledi. Daha önce Lübnan ordusuna yönelik bir operasyon yapmadığını söyleyen İsrail ordusundan saldırıyla ilgili henüz bir yorum yapılmadı.

Bölge, İsrail'in Gazze savaşının ardından Lübnan'da İran destekli Hizbullah'a karşı bir ay süren saldırısı sırasında vurduğu sınırın bir parçası.

Lübnanlı yetkililere göre, İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırıları nedeniyle 2 bin 500'den fazla kişi öldü, 1 milyondan fazla kişi ise evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Bütün bunlar yaşanırken Fransa'da düzenlenen Paris konferansı, Lübnan ordusuna hem insani yardım hem de desteği seferber etmeyi amaçlıyor.

Lübnan'daki birçok mezhepsel topluluktan asker toplayan Lübnan ordusu, 1975-90 iç savaşından bu yana iç barışın garantörü olarak görülüyor.

Ordunun ülkenin güneyine konuşlandırılması, 2006 yılında Hizbullah ile İsrail arasındaki savaşı sona erdiren BM Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı Kararının önemli bir bölümünü oluşturuyor.

Fransa'dan Lübnan'a uzanan girişime destek

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot Çarşamba günü yaptığı açıklamada, konferansın 70 ülke ve 15 uluslararası kuruluşun temsilcilerini bir araya getireceğini söyledi.

Paris toplantısında BM Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı Kararının mevcut çatışmaların sona erdirilmesine temel oluşturması gerektiği yinelenecek.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un açılışını yaptığı ve geçici Lübnan Başbakanı Necip Mikati'nin de katıldığı konferansta, İsrail saldırıları nedeniyle Lübnan'da yerlerinden edilen insanlar için 370 milyon euro toplanması amaçlanıyor.

Fransa, İsrail'in son haftalardaki saldırılarının ardından Lübnan'a desteğini açıklamıştı.

Savunma Bakanı Sebastien Lecornu, bölgesel yayılma riski nedeniyle Lübnan'da “yakın bir iç savaş” çıkmasından korkarken, Dışişleri Bakanı Barrot da bölgede ateşkes çağrısında bulundu.

Bu ayın başlarında Macron, Gazze'deki operasyonları nedeniyle İsrail'e silah sevkiyatının askıya alınması çağrısında bulundu ve Fransa'nın Gazze'de kullanılmak üzere İsrail'e silah göndermediğini söyledi.

REKLAM

Barrot ayrıca defalarca bölgedeki savaşan taraflara silah ihracatının durdurulması çağrısında bulunarak, “savaşan tarafları silahlandırarak ateşkes çağrısı yapmanın” tutarsız olduğunu söyledi.

Macron'un ayrıca Bakanlar Kurulu toplantısında “Netanyahu ülkesinin Birleşmiş Milletler kararıyla kurulduğunu unutmamalı” dediği, bu sözlerin İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun tepkisine yol açtığı belirtildi.

ABD, İsrail saldırılarıyla ilgili endişelerini dile getirdi

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'dan yapılan açıklamaya göre, Savunma Bakanı Lloyd Austin, çarşamba günü İsrailli mevkidaşına, Washington'un Lübnan Silahlı Kuvvetlerine yönelik saldırılardan endişe duyduğunu belirterek, İsrail'e Lübnanlıların güvenliğini sağlayacak önlemler alması çağrısında bulundu. Lübnan'daki ordu ve Birleşmiş Milletler Barış Gücü misyonu.

Lübnan'daki bir güvenlik kaynağı, çatışmaların geçen yıl başlamasından bu yana 13 Lübnan askerinin aktif görevdeyken öldürüldüğünü söyledi.

REKLAM

Ayrıca 16 askerin evlerinde öldürüldüğünü belirtti. İsrail geçmişte Lübnan askerlerinin öldüğünü doğrulamış ve özür dilemişti.

İsrail, Hizbullah'ın bir yıldır devam eden sınır ötesi roket saldırıları nedeniyle İsrail'in kuzeyindeki evlerini terk eden on binlerce İsraillinin geri dönüşünü sağlamak amacıyla Lübnan'a “sınırlı” kara operasyonu başlattı.

Gazze ve Lübnan'daki çatışmaların sona ermesi için bölgeyi gezen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Londra'da olmasına rağmen cuma günü Paris toplantısına katılmadı ve bir yardımcısını gönderdi.

Hassas füze saldırıları

İsrail, Hizbullah'a ağır darbeler indirdi, lideri Seyyid Hasan Nasrallah'ı ve birkaç üst düzey komutanını öldürdü, güneydeki kaleleri Bekaa Vadisi'ni ve Beyrut'un güney banliyölerini hava saldırılarıyla vurdu.

REKLAM

İsrail ordusu Perşembe günü geç saatlerde yaptığı açıklamada, “birliklerinin güney Lübnan'daki terör örgütü Hizbullah'a karşı sınırlı, yerel ve hedefli kara saldırılarına devam ettiğini” söyledi.

İsrail birliklerinin “düzinelerce teröristi ortadan kaldırdığı” ve İsrail Hava Kuvvetlerinin “Lübnan genelinde fırlatma rampaları ve terörist altyapı tesisleri de dahil olmak üzere 160'tan fazla Hizbullah terörist hedefini vurduğu” belirtiliyor.

İsrailli düşünce kuruluşu Alma Araştırma ve Eğitim Merkezi, geçtiğimiz yıl Hizbullah'ın saldırıları sonrasında İsrail'de 29 sivilin öldüğünü bildirdi.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), İsrail ve Güney Lübnan'da 52 askerin öldürüldüğünü duyurdu. Kara operasyonunun üç hafta önce başlamasından bu yana en az 25 asker öldürüldü.

REKLAM

Hizbullah Çarşamba günü İsrail'e yönelik füze saldırılarını artırdığını ve ilk kez hassas güdümlü füze ateşlediğini duyurdu.

İsrail ordusu, Lübnan'dan atılan dört füzenin tespit edildiğini, ikisinin imha edildiğini ve ikisinin de yere düştüğünü söyledi.

İsrail askeri sözcüsünün saldırı yapılacak bölge için tahliye uyarısında bulunmasından kısa bir süre sonra, İsrail hava saldırıları Çarşamba akşamı Beyrut'un güney banliyölerini vurdu.

İran yanlısı yayıncı Al-Mayadeen'in yakındaki ofisine herhangi bir uyarı yapılmadan başka bir saldırı düzenlendi.

REKLAM

Çatışmanın başlangıcından bu yana ofisin boş olduğu iddia edildi. Lübnan Sağlık Bakanlığı, bir kişinin öldüğünü, biri çocuk beş kişinin de yaralandığını duyurdu.

İsrail verilerine göre, İsrail'de 8 Ekim 2023'te Hamas liderliğindeki İsrail'e düzenlenen ve 1.200 kişinin ölümü, 250 kişinin kaçırılmasıyla sonuçlanan saldırının ardından Hizbullah, Gazze'deki Filistinlilerle dayanışma ilan etmiş ve ateş açmıştı.

Gazze sağlık yetkilileri, İsrail'in Gazze'ye misilleme amaçlı saldırısında 42.000'den fazla kişinin öldüğünü ve bölgenin büyük bir kısmının yok edildiğini söylüyor.

İsrail ordusu Çarşamba günü Gazze'deki altı Filistinli El Cezire muhabirinin Hamas veya İslami Cihad militan gruplarına üye olduğunu açıklarken, Katar kanalı bu iddiayı gazetecileri susturma girişimi olarak reddetti.

REKLAM

Gazetecileri Koruma Komitesi'nin Orta Doğu Programına ilişkin açıklamasında

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Popüler Firmalar
Güncel Haberler
Sponspor Bağlantılar: Antalya Haber