Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol, haftalarca süren çatışmaların ardından ülke tarihinde tutuklanan ilk devlet başkanı oldu.
Güney Kore’nin yolsuzlukla mücadele kurumu, devrik başkan Yoon Suk-yeol’un tutuklandığını duyurdu.
Bir dizi siyah SUV’un Çarşamba sabahı erken saatlerde başkanlık kompleksinden siren sesleri ve polis eskortlarıyla ayrıldığı görüldü.
Yoon Suk-yeol’un gözaltına alınması, yüzlerce emniyet görevlisinin, geçen ay iptal edilen sıkıyönetim kararnamesi nedeniyle onu gözaltına almak için ikinci bir girişimde bulunmak üzere başkanlık binasına girmesinden saatler sonra gerçekleşti.
Güney Kore Kıdemli Yetkililer Yolsuzluk Soruşturma Bürosundan müfettişler, yeni bir gözaltı emrini uygulamak için Başkan Yoon Suk-yeol’un başkent Seul’deki askıya alınan resmi konutuna girdi.
Müfettişler Salı günü başkanın avukatlarıyla görüştü.
Yoon’un hukuk ekibinden bir avukat, başkanın çarşamba günü yolsuzlukla mücadele kurumu tarafından soruşturulmayı kabul ettiğini ve aynı zamanda bir basın açıklaması hazırladığını söyledi.
Yoon’un avukatı, devrilen başkanın, müfettişlerin ve polis memurlarının evinden çekilmesi ve güvenlik önlemlerinin alınmasının ardından yakındaki Gwacheon kentindeki yolsuzlukla mücadele teşkilatına gitmeye istekli olduğunu ekledi.
Teşkilatın Yoon’u alıkoymak yerine gönüllü sorgulama teklifini kabul edip etmeyeceği belli değildi.
Güney Koreli yetkililer Çarşamba sabahı erken saatlerde Seul’ün Yongsan bölgesindeki başkanlık konutuna yaklaşık 1000 memur gönderdi. Ajanlar konuta yaklaştıklarında Cumhurbaşkanlığı güvenlik güçlerinin ciddi bir direnişiyle karşılaşmadılar. Bölgeden çatışma olduğuna dair herhangi bir bilgi gelmedi.
Güney Kore lideri haftalardır Hannam-dong’daki evinde saklanırken, onu devirmeye yönelik girişimlere karşı “sonuna kadar savaşacağına” söz verdi.
Yoon, 3 Aralık’ta kısa süreliğine sıkıyönetim ilan edilmesini “devlet karşıtı güçlere” karşı meşru bir idari eylem olarak gerekçelendirdi. Yoon, muhalefeti yasama çoğunluğunu kendi gündemini engellemek için kullanmakla suçluyor. Yoon daha önce muhalefeti “Kuzey Kore sempatizanları” olarak tanımlamıştı.
Yolsuzlukla mücadele teşkilatı, Suk-yeol’un sıkıyönetim ilanının bir isyan girişimi olup olmadığı konusunda polis ve orduyla ortak bir soruşturma yürütüyor.
Yoon, Güney Koreli devlet başkanlarına tanınan ve kendisine cezai kovuşturmaya karşı dokunulmazlık sağlayan bir ayrıcalığa sahip. Ancak bu dokunulmazlık isyan, vatana ihanet gibi ciddi suç ve suçlamaları kapsamıyor.
Yoon’un sıkıyönetim uygulaması, kararnamenin geri çekilmesinden önce yalnızca altı saat sürdü. Hareket, Yoon’un Kuzey Kore’ye sempati duymakla suçladığı muhalefeti tanımlamak için kullandığı bir terim olan “devlet karşıtı güçleri ortadan kaldırmak”tı. Bu, üst düzey diplomasiyi durduran ve mali piyasaları sarsan büyük siyasi huzursuzluğu tetikledi ve Yoon’un istifası çağrısında bulunan protestoları ateşledi.