Bakan Bolat: 2028 hedefimiz 7 milyar dolar

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Milli geliri 230 milyar dolardan 1 trilyon 200 milyar dolara, kişi başına düşen milli geliri ise 3 bin 600 dolardan 13 bin 300 dolara çıkardık. Kişi başına 14 bin, hatta 15 bin dolar milli gelire ulaşabiliriz.”

Ticaret Bakanı Ömer Bolat öğrencileri davet ederek, “Öncelikle insanları, ailenizi, okulunuzu, öğretmenlerinizi, işinizi, mesleğinizi sevin. Yaşamınız boyunca pozitif, olumlu düşünerek, yapıcı bir şekilde ders çalışmaya ve çalışmaya çalışın” dedi. ve çözüm odaklı yaklaşım.” dedi.

Bolat, İstanbul Ticaret Üniversitesi'nin “24. Akademik Yılı Açılış Töreni”ne katıldı.

Konuşmasında kendisinin de yıllarca İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde profesör olarak çalıştığını hatırlatan Bolat, üniversitenin iş dünyasıyla iş birliği ve uluslararasılaşma konusunda büyük ilerleme kaydettiğini söyledi.

Bilgi, beceri ve uygulama becerisi yüksek insanların yetiştirilmesinin geleceğin Türkiye'sinde öncelikli hedeflerden biri olduğunu belirten Bolat, üniversiteleri geleceğin şekillendiği, bilgi ve kültürün yeni nesillere aktarıldığı stratejik kurumlar olarak gördüklerini anlattı. fikirler ve düşünce yapıları inşa edilir.

Türkiye'de eğitim alanında yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Bakan Bolat, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın her alanda eğitimi destekleyen yaklaşımı çerçevesinde, son 22 yılda eğitim alanında olumlu ilerlemeler kaydedildiğini söyledi.

Bolat, yapılan çalışmaların arasında üniversite sayısının artırılması, yerli ve yabancı akademisyenlerin Türkiye'ye gelmelerinin teşvik edilmesi, akademisyenlerin özlük ve çalışma haklarının iyileştirilmesi, yurt içinde ulusal, yurt dışında ise yurt dışı kampüslerin açılmasının desteklenmesi ve üniversitelerin sayısının artırılmasının yer aldığı belirtildi. yabancı öğrenci sayısı ve burs miktarı. Türkiye'de eğitim alanında büyük bir atılım yaptığını vurguladı.

Bunu gözlemleyen yabancı öğrencilerin de Türkiye'yi eğitimde cazibe merkezi olarak gördüklerini vurgulayan Bolat, şöyle konuştu:

“2002'de 76 olan üniversite sayısı 2022'de 208'e çıktı. Bunlardan 129'u devlet üniversitesi, 75'i vakıf üniversitesi ve 4'ü vakıf meslek yüksekokulu. Bu dönemde üniversite sayılarında da büyük artışlar yaşanıyor. üniversite öğrencileri, mezunlar ve doktora öğrencileri arttı, 80 bin civarında olan üniversitelerin sayısı arttı, fiziki donanımları da iyileştirildi, yurtlardaki yatak sayısı da 150 bine çıktı. 2022'de 900 bin. 2017'de uluslararası öğrenci sayımız 5 bin iken, bugün 80'den fazla ülkeden gelen 340 bin uluslararası öğrencimiz var. Onların eğitimdeki başarıları ülkemiz için bir avantaj.

Bu durumda 2002 yılında 5 olan teknopark sayısı 2023 yılında 88'i faaliyette olmak üzere 101'e yükseldi. 2023 yılında 1.295 araştırma ve geliştirme merkezimiz var. 2002 yılında 9 bin13 olan bilimsel yayın sayısı, 2021 yılında yüzde 443 artarak 48 bin 944'e yükseldi. Aynı şekilde 2002 yılında 85 olan uluslararası patent başvuru sayısı da yüzde 1906 artışla 1705'e ulaştı. “Üniversitelerimizde eğitim ve araştırma faaliyetlerinin getirdiği başarılar akademik ve teorik kanallarla sınırlı değildir.”

Türkiye'de bilim ve teknoloji alanında yapılan çalışmalara ve ilerlemelere dikkat çeken Bolat, bugün TEKNOFEST yarışmasına 1 milyon öğrencinin kayıt yaptırdığını hatırlattı.

“GEÇEN YIL 3,5 MİLYAR DOLAR YAZILIM İHRACATI YAPTIK, 2028 HEDEFİMİZ 7 MİLYAR DOLAR”

Bolat ayrıca ihracat verileri hakkında da katılımcılara bilgi verdi. Geçen yıl yazılım ihracatının 3,5 milyar doları bulduğunu söyleyen Bolat, 2028 hedefinin ise 7 milyar dolar olduğunu söyledi.

Türkiye ekonomisinin büyümesine değinen Bakan Bolat, şöyle konuştu: “230 milyar dolarlık milli gelirden 1 trilyon 200 milyar dolara çıktık, kişi başına düşen milli gelir ise 3 bin 600 dolardan 13 bin 300 dolara çıktı. Bu yılın sonunda kişi başına düşen milli gelir 14 bin, hatta 15 bin dolar artacak.” “Gelir elde edebileceğiz” dedi.

Türkiye'nin günlük 1 milyar dolarlık ihracata ulaşan bir ekonomi haline geldiğini kaydeden Bolat, ihracat rekorlarının kırılmaya devam ettiğini ve bu rakamların çok daha artacağını söyledi.

“Öncelikle insanları, ailenizi, okulunuzu, öğretmenlerinizi, işinizi, mesleğinizi sevin.”

Konuşmasının sonunda öğrencilere seslenen Bolat, şunları paylaştı:

“Sizlerden özellikle istihdam konusunda kaygılanmamanızı rica ediyorum. Son 21 yılda istihdam ordumuzu 20 milyon kişiden 32 milyon 700 bin kişiye çıkardık. 12 milyon 700 bin kişiye iş imkanı sağlandı. Şu anda durumumuz iyi. . İş dünyasında eğitimli, nitelikli, tecrübeli ve çalışkan insanlara her zaman ihtiyaç duyulur. Üniversite sizin üniversite hayatınız başarılarla dolu olacak ve her gün sabah akşam öğrenci gibi ders çalışıyorum. Okumak ve eğitim mezara kadar devam edecek faaliyetlerdir. Meslek hayatıyla ilgili bazı önerilerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.

Öncelikle insanları, ailenizi, okulunuzu, öğretmenlerinizi, işinizi, mesleğinizi sevin. Hayatınız boyunca olumlu düşünerek, olumlu, yapıcı ve çözüm odaklı bir yaklaşımla okumaya ve çalışmaya çalışın. Meraklı ve ilgili olun, her zaman kısa ve uzun vadeli hedefleriniz olsun. Sonuç odaklı, çözüm odaklı düşünmek ve çalışmak gerekiyor. Hepimiz Hayat Üniversitesi öğrencisiyiz ve önemli olan Hayat Üniversitesi'nden başarıyla mezun olmaktır. Kendinizi sürekli yenilemek ve geliştirmek çok önemli. “Yabancı dilinizi mutlaka geliştirin. En az iki veya üç dil bilmek önemli, özellikle de İngilizce.”

Öğrencilere tavsiyelerde bulunan Bolat, herkese başarılı bir dönem diledi.


Etiketler

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Popüler Firmalar
Güncel Haberler
Sponspor Bağlantılar: Antalya Haber