Daha önce yapılan araştırmalarda, herpes virüsü (Herpes Simplex HSV-1) olarak bilinen herpes virüsünün beyne zarar verdiği tespit edilmişti. Yeni bir çalışma viral saldırının nasıl yayıldığına dair daha fazla bilgi sunuyor.
Fransa'daki Colorado Üniversitesi ve Burgundy Üniversitesi'nden araştırmacılar tarafından yürütülen çalışma, HSV-1 virüsünün farelerin beyni üzerindeki etkilerini yakından inceledi, etkilenen farklı bölgeleri haritalandırdı ve sonuçlarının neler olabileceğini değerlendirdi.
HSV-1 merkezi sinir sistemine iki yoldan ulaşabiliyor ancak enfeksiyonun beyne nasıl yayıldığı belli değil. Colorado Üniversitesi'nden sinir bilimci Christy Niemeyer, “Son zamanlarda bu yaygın virüsün Alzheimer hastalığı gibi nörodejeneratif hastalıklarla ilişkilendirildiği görüldü, ancak merkezi sinir sistemini istila eden net bir yol tespit edilmedi” diyor. “HSV-1'in beyne nasıl girebileceğini ve hangi beyin bölgelerinin savunmasız olduğunu belirlemek, hastalığı nasıl başlattığını anlamanın anahtarıdır” dedi.
Araştırmacılar ayrıca farelerin beyinlerinde HSV-1 ile etkileşime girdiklerinde iltihaplanan mikrogliaların (merkezi sinir sisteminin iç bağışıklık hücreleri) aktivitesini de incelediler. Bazı bölgelerde iltihabın virüs geçtikten sonra da devam ettiği görüldü.
Şiddetli vakalarda HSV-1'in, iltihabın tüm beyni etkilediği hayatı tehdit eden bir durum olan ensefalite neden olabileceği bulunmuştur. Nörolog Niemeyer şunları söyledi: “HSV-1'in varlığı beyinde tam gelişmiş ensefalite neden olmasa da bu bölgelerin işleyişini etkileyebilir. “Sürekli iltihaplanan hücreler, bir dizi nörolojik ve nörodejeneratif hastalığın tetikleyicisi olduğu bilinen kronik iltihaplanmaya yol açabilir” dedi.
Araştırmalar, HSV-1 ve mikroglia ile ilişkili inflamasyonun, Alzheimer'ın bazı beyinlerde gelişmesinin nedeninin bir parçası olabileceğini veya Alzheimer'ın ne kadar hızlı ilerlediği üzerinde bazı etkileri olabileceğini ileri sürdü.
DHA
Bu içerik Nilgün Akbıyık tarafından yayınlanmıştır.